Evenimente


51

Featured image of a future projection

51


Seară de filme palestiniene

Într-o perioadă cu multă durere și cu la fel de multă polarizare online, vrem să creăm o ocazie să ne conectăm cu voci și imagini ale diversității comunității palestiniene de-a lungul timpului, să cunoaștem experiențe ale oamenilor dincolo de guvernele și puterile care acționează asupra lor și să ne conectăm cu oamenii din jurul nostru, cu membrii din comunitatea din București care sunt aici de mult timp.

Vrem să ne luăm niște timp împreună, cu filme și gustări, în care să ne gândim, dar mai ales să ascultăm, alături de invitați pe care îi vom anunța curând, despre ce înseamnă în contextul de azi identitatea, solidaritatea, reziliența sau speranța unui viitor în care se va conviețui mai bine.

🎥Filmele pe care le vom proiecta fac parte din seria “For a Free Palestine: Films by Palestinian Women, curatoriată de Another Screen în 2021.

🎞️The White Elephant (2018, 12′), Shuruq Harb
Bazat pe videoclipuri din anii ’90 găsite pe internet, regizoarea Shuruq Harb își imaginează fluxul de conștiință al unei adolescente palestiniene și grijile ei legate de prietenie și dragoste în climatul politic al Acordurilor de la Oslo.

🎞️Electrical Gaza (2015, 17′), Rosalind Nashashibi
Filmat înainte de cel mai recent atac israelian din 2014 din Gaza, scurtmetrajul imaginează scene din regiune în care violența nu este în centru. Camera surprinde viața cotidiană: copiii se joacă, caii înoată în Mediterană, bărbații pregătesc falafel și cântă împreună.

🎞️A Sketch of Manners (2013, 12′), Jumanna Mana
Inspirat dintr-o fotografie de arhivă, “A Sketch of Manners” recreează un aspect neconvențional bon vivant al vieții urbane palestiniene de dinainte de 1948.

🎞️Your Father Was Born A 100 Years Old, And So Was The Nakba (2017, 7’), Razan AlSalah
O voce fantomatică răsună: vocea fără trup, imaginară, a bunicii regizoarei, refugiată palestiniană în Liban, care nu s-a putut întoarce niciodată în orașul ei natal.

🎞️The Silent Protest: Jerusalem 1929 (2019, 20′), Mahasen Nasser-Eldin
La 26 octombrie 1929, femeile palestiniene au lansat propria lor mișcare. 300 de femei din toată Palestina țin o demonstrație sub forma unui convoi de mașini.

🎞️Nation Estate (2012, 9’), Larissa Sansour
Scurtmetrajul explorează o soluție verticală a statului – un edificiu colosal găzduiește întreaga populație palestiniană, iar fiecare oraș are propriul etaj: Ierusalim la etajul 13, Ramallah la etajul 14, Betleemul natal al lui Sansour la 21.

29 octombrie 2023