Înscrie-te acum la newsletterul lunar F-sides! 👩🏼‍🤝‍👩🏼 Feminism + Cinematografie + Recenzii 💗 Înscrie-te acum la newsletterul lunar f-sides! 🎇 Critică + Name dropping + Liste filme 🐬 Înscrie-te acum la newsletterul lunar F-sides! 👩🏼‍🤝‍👩🏼 Feminism + Cinematografie + Recenzii 💗 Înscrie-te acum la newsletterul lunar f-sides! 🎇 Critică + Name dropping + Liste filme 🐬 Înscrie-te acum la newsletterul lunar F-sides! 👩🏼‍🤝‍👩🏼 Feminism + Cinematografie + Recenzii 💗 Înscrie-te acum la newsletterul lunar f-sides! 🎇 Critică + Name dropping + Liste filme 🐬Înscrie-te acum la newsletterul lunar F-sides! 👩🏼‍🤝‍👩🏼 Feminism + Cinematografie + Recenzii 💗 Înscrie-te acum la newsletterul lunar f-sides! 🎇 Critică + Name dropping + Liste filme 🐬 Înscrie-te acum la newsletterul lunar F-sides! 👩🏼‍🤝‍👩🏼 Feminism + Cinematografie + Recenzii 💗 Înscrie-te acum la newsletterul lunar f-sides! 🎇 Critică + Name dropping + Liste filme 🐬 Înscrie-te acum la newsletterul lunar F-sides!
Articol
anarchism
feminism
ildikoenyedi
kropotkin
my20thcentury

Jurnal de eveniment: cum a fost la al doilea Deep Dive. Despre anarhism și Kropotkin cu cercetătoarea Adela Hîncu

de Mădălina Timofte

Cum arată o discuție antrenantă despre anarhism, tipologii feminine, misoginismul în filosofie, filmul ca metanarațiune și mișcarea pentru drepturile femeilor în perioada 1900 ? Arată ca o întâlnire cozy cu prieteni pe care de-abia aștepți să-i asculți; un spațiu în care te simți în siguranță să îți exprimi opiniile cu onestitate, deschidere și cu un umor cald.

Vectorul celui de-al doilea Deep Dive din sezonul 5 a fost filmul „My 20th Century” din 1989 (regia Ildikó Enyedi).

Foto: Larisa Baltă

Ne-am văzut duminică la Londohome împreună cu Adela Hîncu, cercetătoare postdoctorală în cadrul proiectului “Philosophy in Late Socialist Europe: Theoretical Practices în the Face of Polycrisis” (UBB Cluj) și cercetătoare afiliată în proiectul ERC “The History of Feminist Political Thought and Women’s Rights Discourses in East Central Europe, 1929-2001” (Universitatea din Viena). Scrie un blog de cronici literare feministe de stânga: scriitoaresocialism.blog

Adela ne-a propus o prezentare în trei părți, care a permis deschiderea discuțiilor pe tematicile despre: Relații inter-specii, competiție și ajutor reciproc, anarhism și imaginarea unor noi forme de organizare socială; Reprezentarea femeilor: discurs științific și practici politice; și Tehnologie și progres – electricitatea, telegraful, cinema-ul.

Deși titlurile pot apărea la prima vedere intimidante, Adela a reușit să așeze informațiile în așa fel încât să contureze cu maximă claritate un peisaj complex
de istorie, filosofie și politică.

Trebuie să adaug că maniera Adelei de aduce exemple și fragmente din film care să ilustreze toate cele expuse a fost o ocazie rară de a face puțină organizare și curățenie în ce
înseamnă anarhismul de exemplu sau cine a fost Otto Weininger și cum persistă misoginismul în interiorul discursului filosofic.

Foto: Larisa Baltă

Pentru că am avut multe de învățat și îmbunătățit de la primul eveniment Deep Dive, de data aceasta prezentarea invitatei a fost intercalată cu părți de discuție active ale participanților.

Astfel, după fiecare temă explicată de Adela, am putut să auzim opiniile celor prezenți și am putut să interacționăm în interiorul interpretărilor personale asupra filmului.

Participantx au punctat idei despre calitățile de realism magic ale filmului, interpretări personale și afective în legătură cu prezența personajelor feminine centrale și paralele făcute între momentele istorice prezente în film și ecouri de familiaritate de astăzi.

În plus, Georgiana Vrăjitoru, colega curatoare, ne-a ajutat să vedem cu exactitate reperele de
metanarațiune ale filmului și astfel să aflăm elemente esențiale pentru orice cinefil: care erau
caracteristicile cinema-ului de început, Easter eggs din filmul văzut (fragmente din filme celebre ale epocii, un cameo al lui Tolstoi, referințe la Chaplin și multe altele) și ancore de informații care pot bucura orice film buff loial detaliilor.

După terminarea evenimentului – cam pe la ora 18 și ceva, cine a vrut să mai rămână pe terasă pentru a socializa sau pentru a continua discuția a găsit loc la o masă informală post-event unde am mai putut să extindem din ideile și întrebările legate de film și nu numai.

Următoarea proiecție va fi a filmului indian Monsoon Wedding (r. Mira Nair, 2001), pe 23 iunie la Cinema Victoria Timișoara, pe 26 iunie la București, Cinema Elvire Popesco, și pe 30 iunie la Cluj, la Cinema ARTA.

Înainte de această proiecție vă așteptăm la primul film din seria Premieres din acest an, Priscilla (2003), ultimul film al Sofiei Coppola, la București și Timișoara pe 15 iunie. Biletele se găsesc aici.

Ce este Deep Dive?

Este o întâlnire lunară care își propune să găzduiască un spațiu sigur comunitar, unde reacțiile și părerile cinefililor să fie în centrul atenției.

Astfel, după ce vedeți filmul lunii, puteți veni la acest eveniment ca să discutăm mai aprofundat pe câteva dintre temele identificate, sp puneți întrebări în relație sau doar să ascultați conversații despre cinema și teme feministe.

Știm cum e cu anxietatea socială, așa că îți zicem că nu trebuie să vorbești dacă nu te simți confortabil.

Sesiunile Deep Dive au câte o invitată/x care prezintă
piste de interpretare în legătură cu subiectele prezente în film.

Încercăm că construim un spațiu de intersecție a impresiilor lăsate de film, teme feministe și discurs interdisciplinar.