Înscrie-te acum la newsletterul lunar F-sides! 👩🏼‍🤝‍👩🏼 Feminism + Cinematografie + Recenzii 💗 Înscrie-te acum la newsletterul lunar f-sides! 🎇 Critică + Name dropping + Liste filme 🐬 Înscrie-te acum la newsletterul lunar F-sides! 👩🏼‍🤝‍👩🏼 Feminism + Cinematografie + Recenzii 💗 Înscrie-te acum la newsletterul lunar f-sides! 🎇 Critică + Name dropping + Liste filme 🐬 Înscrie-te acum la newsletterul lunar F-sides! 👩🏼‍🤝‍👩🏼 Feminism + Cinematografie + Recenzii 💗 Înscrie-te acum la newsletterul lunar f-sides! 🎇 Critică + Name dropping + Liste filme 🐬Înscrie-te acum la newsletterul lunar F-sides! 👩🏼‍🤝‍👩🏼 Feminism + Cinematografie + Recenzii 💗 Înscrie-te acum la newsletterul lunar f-sides! 🎇 Critică + Name dropping + Liste filme 🐬 Înscrie-te acum la newsletterul lunar F-sides! 👩🏼‍🤝‍👩🏼 Feminism + Cinematografie + Recenzii 💗 Înscrie-te acum la newsletterul lunar f-sides! 🎇 Critică + Name dropping + Liste filme 🐬 Înscrie-te acum la newsletterul lunar F-sides!
Articol

Ateliere de scriere hibridă între critică și eseu

Ne-am propus să explorăm granițele dintre critică culturală și scriere creativă printr-o serie de ateliere exploratorii care ne vor purta prin subiecte precum experiențele cinematografice intense, drumul de la obiectificare la agentivitate și moduri de arhivare în scris a reacțiilor neconforme la artă și literatură.

Fiecare dintre cele 3 ateliere presupune 2 întâlniri în București în perioada 27 august – 15 septembrie, alături de o sesiune de feedback online cu trainerele implicate. Ne-am dori să te înscrii deja cu o idee pe care ai vrea să o explorezi în cadrul fiecărui atelier, așa încât reperele pe care le vei primi în cadrul atelierelor să fie cât mai personalizate. Miza acestor întâlniri este să explorăm împreună noi feluri de a ne raporta la produsele culturale cu care intrăm în contact și să ne punem întrebări despre modurile în care interacționăm cu ele. În funcție de feedbackul trainerelor și al editoarelor, există posibilitatea de a publica o selecție din textele rezultate în urma atelierelor pe canalele noastre sau ale partenerilor.

Lăsăm mai jos o scurtă descriere a fiecărui atelier. Te poți înscrie până pe 10 august la unul sau mai multe ateliere, cu o listă de priorități. Fiecare grup are o limită de 7-10 persoane, așa că vom face o selecție pe baza propunerilor de subiecte și vom lua legătura cu tine până pe 20 august ca să te anunțăm de rezultatele selecției. 

Atelierele se vor desfășura în București și se va lucra pe texte în limba română. 

Ecranul ca oglindă sau Despre experiențele cinematografice intense

(Atelier coordonat de Irina Trocan, critic de film, și Vera Ion, scenaristă, cercetătoare, scriitoare)

Întâlniri: 27 august, 11 septembrie

Critica cinefilă a fost întotdeauna într-o oarecare măsură o formă de autobiografie, deși poate situată la capătul care aspiră spre luciditate și detașare a acestui gen literar. Atelierul, facilitat de Irina Trocan și Vera Ion, își propune să exploreze afinitățile dintre critica orientată estetic și eseul personal. Participantx sunt invitatx să discute (și ulterior să scrie) pe marginea unor filme care le-au provocat reacții emoționale puternice, în încercarea de a comunica această experiență transformatoare. Scopul final e fie de a-și folosi intuiția ca să descopere ce anume asigură impactul puternic al unui anumit film (uneori văzut la o vârstă fragedă sau într-un moment de vulnerabilitate, alteori marcând chiar un spectator adult și de obicei greu de impresionat), fie de a-și explora o anumită stare psihologică trecută sau un moment din viață în care vizionarea filmului a venit, poate întâmplător, la timpul potrivit.

Între prima și cea de-a doua întrevedere cu facilitatoarele, participantx vor redacta un text situat între analiză critică și autobiografie, pentru care vor primi feedback în vederea unui draft final.

Priviri privite, de la obiectificare la agentivitate: atelier de re- și deconstrucție

(Atelier coordonat de Flavia Dima, critic de film și curatoare, și Carolina Vozian, scriitoare)

Întâlniri: 1, 14 septembrie

Poate știm mult prea bine cum ne afectează un film sau o carte în care sunt reproduse stereotipuri și violență în mod gratuit, însă cum se întâmplă celălalt proces, în care ne energizează, ne inspiră, ne conectează cu puterea și capacitatea noastră, sau chiar ne declanșează un proces de conștientizare terapeutică și politică? Ce afecte ne trezește un film activist, militant, radical, rebel, transgresiv? În cadrul acestui atelier, vom explora împreună toate întrebările de mai sus într-un proces colaborativ și reciproc, prin varii discuții și exerciții de scriere care încurajează atât o poziționare critică, analitică față de ceea ce privim și citim dintr-o perspectivă axată pe gen și sexualitate, cât și o raportare personală, care ne împuternicește să ne exprimăm dintr-o poziție subiectivă și situată. Vom scrie texte hibride, de la critică feministă la eseu personal și tot ce e între, în relație cu filmele și cărțile care vă plac (sau nu!). Cum deconstruim privirea masculină obiectificantă, fetișizantă din film și literatură? Ce este female gaze? Dar queer gaze? Și cum anume le putem defini dincolo de opoziția față de male gaze? Care sunt mecanismele din spatele unui film feminist sau ale unei cărți feministe? Ce film feminist îți încurajează agentivitatea, ca spectatoare? Ce carte îți deschide posibilitatea să fii în dezacord, fără să te anuleze? Ce e diferit aici față de filmul sau cartea care propune o perspectivă totalizantă, necritică, ale căror mecanisme de reprezentare a realității ascund, de fapt, cinism și forme de denigrare? Care sunt elementele de montaj, narațiune, perspectivă, compoziție, limbaj cinematografic și textual, care transformă privirea patriarhală în una feministă, emancipatoare, queer, fluidă?

Sensibilitatea ca reper: moduri de arhivare în scris a reacțiilor neconforme la artă și literatură

(Atelier coordonat de Alina Purcaru, scriitoare, și Daniela Custrin, curatoare)

Întâlniri: 5 septembrie, 10 septembrie

Cum scriem atunci când corpul nostru respinge ceea ce vede? Cum vorbim despre acele minute în care ne-am forțat să rămânem în fața unei lucrări de artă, imitând comportamentul celor din jur? Cum răspundem unui text literar care conține scene denigratoare, în care corpurile și poziția noastră, ca femei sau persoane queer, sunt înjosite într-o atât de mare măsură încât reacțiile, la lectură, ajung să fie somatice? Ce deconstruim, ce criterii chestionăm și ce noi criterii introducem în critică pentru a analiza literatura? Cum articulăm acea intensitate confuză în fața unei lucrări care ne fascinează atât de tare încât toate cuvintele par prea vagi, uzate sau fragile? Atelierul explorează nu doar reacțiile afective și somatice pe care arta le aduce la suprafață, ci și modul în care transformăm procesul de scriere critică cu ajutorul lor, integrând elementele care adeseori rămân insuficient împărtășite. Propunem, totodată, o analiză contextuală, (implicit) feministă, a discursurilor literare & artistice.

Dacă ai întrebări adiționale ne poți scrie pe contact@f-sides.ro