BLOG 


Liste

Coming of Age - socializarea feminină sub o altă perspectivă

curated by Georgiana Vrăjitoru

De cele mai multe ori, socializarea feminină este influențată și de reprezentările din media, care prin repetiție capătă un caracter normativ. Adresându-se cu precădere unui public adolescentin, genul filmelor coming-of-age ocupă un rol important în transmiterea unor reguli comportamentale de gen care pot ajunge să fie însușite și perpetuate necritic. Deși aparent o rețetă clasică uzată, formatul acestui tip de film se dovedește tot mai mult în ultima vreme a fi elastic și foarte pretabil rescrierilor subversive, dintr-o perspectivă feministă.


01

Regizoare

DIANE KURYS

(1977)

DIABOLO MENTHE

În toamna anului 1963, Anne e în pragul adolescenței. Locuiește la Paris cu mama și sora ei mai mare, Frédérique. După o vară la plajă se întorc în Paris împreună cu tatăl lor pentru începutul școlii. Pentru Frédérique este anul primei sale iubiri serioase și al primei incursiuni în politică, în timp ce Anne se grăbește să ajungă la adolescență.


02

Regizoare

HAIFAA AL-MANSOUR

(2012)

WADJDA

Tânăra Wadjda visează la o bicicletă verde. Dar va trebui să uite ideea de a fi un băiat din cartier: legea le interzice fetelor să meargă pe bicicletă. După ce a aflat despre premiul în bani de la un concurs școlar de recitare a Coranului, Wadjda decide să câștige banii pentru a-și îndeplini visul.


03

Regizoare

ALICE ROHRWACHER

(2011)

CORPO CELESTE

Marta, în vârstă de treisprezece ani, se mută împreună mama ei și sora ei din Elveția într-un mic oraș din Calabana. Marta este trimisă la biserica locală pentru a se pregăti pentru confirmarea ei catolică și în speranța că își va face prieteni noi. Dar religia pe care o găsește acolo și felul în care domină viața oamenilor, este complet diferită de ceea ce își închipuia.


04

Regizoare

LEYLA BOUZID

(2015)

À PEINE J'OUVRE LES YEUX

În ajunul Revoluției Iasomiei din Tunisia, Farah, de 18 ani, este îndrăgostită de viață și cântă într-o formație rock angajată politic. Mama ei, cunoscând pericolele statului, încearcă să o convingă să opteze pentru o carieră de medic.


05

Regizoare

ANDREA ARNOLD

(2009)

FISH TANK

Mia, o fată dificilă de 15 de ani care trăiește cu mama sa într-un cartier mărginaș din Essex, speră să scape de sărăcie câștigând o competiție națională de dans. Dar conflictele adolescenței și sexualitatea în curs de dezvoltare ajung la un punct critic când noul prieten al mamei sale intră în scenă.


06

Regizoare

JOSEPHINE DECKER

(2018)

MADELINE'S MADELINE

Madeline, în vârstă de șaisprezece ani, a devenit membră activă a unei trupe de teatru experimental. Atunci când ambițioasa sa regizoare o împinge pe Madeline să își transforme lumea interioară bogată și relația tulburată cu mama sa în artă colectivă, liniile dintre performance și realitate încep să devină neclare.


07

Regizoare

CATE SHORTLAND

(2004)

SHORTLAND

După ce l-a judecat greșit pe prietenul mamei sale, Heidi, în vârstă de 16 ani, se îndepărtează de casă și ajunge la o stațiune de ski. Vrăjită de frumusețea peisajelor iernatice, începe să-și creeze o viață nouă și află în curând care este adevăratul sens al iubirii și al inocenței.


08

Regizoare

SAMIRA MAKHMALBAF

(2003)

AT FIVE IN THE AFTERNOON

Într-un Afganistan devastat de talibani, Nogreh este o femeie care merge la școală pe ascuns, fără știința tatălui său conservator, care vede blasfemie în orice. În cele din urmă, eavisează să devină prima femeie președinte din Afganistan.


09

Regizoare

KATELL QUILLÉVÉRÉ

(2010)

UN POISON VIOLENT

Anna, o tânără adolescentă, se întoarce acasă de la internatul școlii catolice în vacanță și descoperă că tatăl ei a plecat. Mama ei este devastată și izolată în compania preotului local, care îi este și prieten apropiat din copilărie.


10

Regizoare

DANIELLE ARBID

(2015)

PEUR DE RIEN

Amplasat în Parisul anilor 90, noul film al cineastei franco-libaneze Danielle Arbid este o poveste despre o tânără din Beirut ale cărei relații și întâlniri dezvăluie diferite fațete ale noii sale țări de adopție.


11

Regizoare

CATHERINE BREILLAT

(1988)

36 FILLETTE

Intitulată după mărimea rochiei unei fetițe, drama coming of age 36 Fillette urmează cursul a câtorva zile din viața lui Lili, o adolescentă de 14 de ani ale cărei trăsături fizice mature contrastează cu temerile specifice vârstei.


12

Regizoare

ENA SENDIJAREVIĆ

(2019)

TAKE ME SOMEWHERE NICE

Alma se află în tranziție totală: Crescută în Olanda de părinții bosniaci, nu mai este o fată, dar nu este încă nici femeie. Abia dacă îl cunoaște pe tatăl său, iar când acesta este internat într-un spital din Bosnia, decide să îl viziteze pentru ultima dată.


13

Regizoare

CLAIRE DENIS

(1996)

NÉNETTE ET BONI

Boni locuiește în casa mamei sale răposate și lucrează la o rulotă de pizza, în timp ce visează la soția brutarului local. Sora lui Boni, Nénette, în vârstă de 15 de ani, este însărcinată și vine la casa părintească după ce fuge de la școală. Aici, se confruntă cu resentimentele lui Boni față de relația ei cu tatăl lor.


14

Regizoare

JAMIE BABBIT

(1999)

BUT I'M A CHEERLEADER

Adolescenta Megan este atât de încăpățânată, încât părinții ei cred că ar putea fi lesbiană, așa că o trimit într-o tabără de „reabilitare”, unde tânăra constată că cu cât este mai îndoctrinată împotriva homosexualității, cu atât mai mult ajunge să-și pună întrebări despre propria sexualitate.


15

Regizoare

MILAGROS MUMENTHALER

(2011)

ABRIR PUERTAS Y VENTANAS

În Buenos Aires la sfârșitul verii, Marina, Sofia și Violeta sunt singure în casa părintească, după moartea bunicii lor, care le-a crescut. Fiecare în felul ei trebuie să se împace cu pierderea suferită.


16

Regizoare

DEE REES

(2011)

PARIAH

O adolescentă lesbiană din Bronx jonglează cu identităși multiple pentru a evita respingerea prietenilor și a familiei, dar presiunea de acasă, de la școală și cea interioară erodează limitele dintre persoanele sale publice și vine la pachet cu consecințe explozive.


17

Regizoare

LÉA MYSIUS

(2017)

Ava

O tânără află că este condamnată să își piardă treptat vederea în timp ce își petrece vacanța de vară la mare. În timp ce mama ei Maud a promis să transforme această lună e vacanță într-o experiență de neuitat pentru Ava, ea decide să urmeze o altă cale.


18

Regizoare

MATI DIOP

(2019)

ATLANTICS

Pe malul coastei atlantice, Ada se îndrăgostește de Souleiman. Dar a fost promisă unui alt bărbat. Într-o noapte, Souleiman și colegii săi părăsesc țara pe mare, în speranța unui viitor mai bun. Câteva zile mai târziu, un foc distruge nunta Adei și o febră misterioasă începe să se răspândească în localitate.


19

Regizoare

DENIZ GAMZE ERGÜVEN

(2015)

MUSTANG

Într-un sat turcesc, cinci surori orfane sunt ținute din scurt de mătușa și unchiul lor după o întâlnire absolut nevinovată cu un grup de băieți. Pe măsură ce căsătoriile încep să fie aranjate, surorile, conduse de aceeași dorință de libertate, se răzvrătesc împotriva limitărilor impuse asupra lor.


20

Regizoare

CARLA SIMÓN

(SUMMER 1993)

Summer 1993

Frida, în vârstă de șase ani, privește în tăcere în timp ce ultimele obiecte din apartamentul mamei sale decedate sunt plasate în cutii. Deși familia unchiului său o întâmpină cu brațele deschise, Fridei îi este foarte greu să înceapă să se obișnească cu noua ei casă din mediul rural, departe de Barcelona.


21

Regizoare

Olivia Wilde

(2019)

Booksmart

În ajunul absolvirii liceului, două prietene, premiante la învățătură, își dau seama că poate ar fi trebuit să învețe mai puțin și să petreacă mai mult în anii de liceu. Hotărâte să recupereze timpul pierdut, cele două încearcă să înghesuie patru ani de distracție într-o singură noapte.


22

Regizoare

Lone Scherfig

(2009)

An Education

Povestea unei adolescente din suburbiile Londrei în anii 60 și a momentului în care viața ei se schimbă radical odată cu apariția unui playboy care are aproape dublui vârstei ei.