Înscrie-te acum la newsletterul lunar F-sides! 👩🏼‍🤝‍👩🏼 Feminism + Cinematografie + Recenzii 💗 Înscrie-te acum la newsletterul lunar f-sides! 🎇 Critică + Name dropping + Liste filme 🐬 Înscrie-te acum la newsletterul lunar F-sides! 👩🏼‍🤝‍👩🏼 Feminism + Cinematografie + Recenzii 💗 Înscrie-te acum la newsletterul lunar f-sides! 🎇 Critică + Name dropping + Liste filme 🐬 Înscrie-te acum la newsletterul lunar F-sides! 👩🏼‍🤝‍👩🏼 Feminism + Cinematografie + Recenzii 💗 Înscrie-te acum la newsletterul lunar f-sides! 🎇 Critică + Name dropping + Liste filme 🐬Înscrie-te acum la newsletterul lunar F-sides! 👩🏼‍🤝‍👩🏼 Feminism + Cinematografie + Recenzii 💗 Înscrie-te acum la newsletterul lunar f-sides! 🎇 Critică + Name dropping + Liste filme 🐬 Înscrie-te acum la newsletterul lunar F-sides! 👩🏼‍🤝‍👩🏼 Feminism + Cinematografie + Recenzii 💗 Înscrie-te acum la newsletterul lunar f-sides! 🎇 Critică + Name dropping + Liste filme 🐬 Înscrie-te acum la newsletterul lunar F-sides!
Articol

Jurnal de eveniment: cum a fost la primul Deep Dive. Despre etica realității virtuale și violență de gen cu Alexandra Zorilă, doctorandă

de Mădălina Timofte

Cred că inima unui cineclub este comunitatea pe care o adună și dialogul care pornește odată ce „end credits” apar pe ecran. Publicul și experiența vizionării filmului capătă un corp comun prin care ideile și sentimentele prind corporalitate și se pot exprima deschis, onest și sensibil.

Duminică, 28 aprilie a avut loc primul eveniment Deep Dive din sezonul 5 – Feelings.zip – O arhivă feministă a sentimentelor.

Anul acesta, împreună cu echipa F-SIDES, amplificăm întâlnirea dintre film și spectatori prin crearea unui spațiu de comunicare și comunitate unde exprimarea ideilor se face cu deschidere din interiorul unor reacții autentice:

Ce simt când văd filmul?
La ce mă duce cu gândul?
Ce legături se instalează între temele văzute în film și realitățile trăite de mine în lume?

Deep Dive este locul în care poți merge, după ce ai văzut filmul proiectat de cineclub, într-o zi de weekend, pe după amiază (ca să se poată integra cu mai mare ușurință în programul tău).

Poți veni și chiar dacă nu ai văzut filmul, dar vrei să auzi discuțiile care se împletesc pe marginea tematicilor care apar în film sau dacă vrei să te bucuri de prezentările invitaților care aduc perspective noi și super interesante la intersecția dintre teorie de film, analiză de imagine și teme istorice/sociale/politice.

Pentru că este un eveniment nou cu coordonate care sunt curatoriate pentru fiecare film în parte, astfel încât să poată oferi ancore de discuție și întrebări care să genereze o comunicare cât mai directă și la îndemână pentru fiecare participant – Deep Dive este spațiul în care să poți găsi un grup de oameni cu care să interacționezi și să socializezi prin pasiunea pentru film și pentru investigarea temelor feministe într-un cadru de safety și o atmosferă bazată pe empatie.

Ce o să se întâmple mai exact la următorul Deep Dive din București? 

Vă voi răspunde povestindu-vă ce s-a întâmplat la primul eveniment Deep Dive de duminica trecută, astfel încât să vă puteți face o idee despre ce așteptări să aveți și ce se poate întâmpla în mod concret.

Prima întâlnire Deep Dive a fost dedicată filmului Strange Days (1995, r. Kathryn Bigelow) și a avut două părți: prima dedicată prezentării filmului în detaliile mai puțin cunoscute legate de cinematografie și crearea filmului, explicații date de colega noastră curatoare, Georgiana Vrăjitoru, care ne-a pregătit astfel pentru „plonjarea” în substanța profundă a acestui cult film.

În continuare, am putut să o ascultăm pe Alexandra Zorilă, primul guest speaker care a inaugurat această serie.

Alexandra Zorilă este doctorandă a Facultății de Filosofie (UB), cu specializare în filosofia morală și etică aplicată. Interesele ei de cercetare se concentrează în jurul identității narative în contexte biomedicale și în special în relația dintre narațiunile constitutive identitar și calitatea de agent a individului.

Prezentarea a fost susținută de fragmente proiectate din film prin care a trasat teme de discuție cu o panoramă largă și cu un ghidaj antrenant. Alexandra a punctat idei despre relația cu „utopia urbană” – cum ne transformăm percepțiile despre propria identitate în relație cu lumea, tehnologia și spațiul amintirilor. Paralelele istorice pe care le-a accentuat, de la istoricul sentimentului de îngrijorare în legătură cu apariția obiectelor tehnologice care intră în intimitatea casei, lucru care începe odată cu anii ’50 (prin primele gadgeturi domestice), până la realitățile actuale legate de VR, AI și alte direcții imersive.

Prin discursul său, Alexandra a reușit să clarifice și să pună în lumină (lucruri afirmate chiar de participanți) aspecte extrem de relevante și interesante din interiorul narațiunii cinematografice: modul în care feminitatea este performativă în cazul personajului Faith (Juliette Lewis) atunci când apare în „amintirile înregistrate” de către Lenny (Ralph Fiennes) și felul în care o vedem autentic atunci când „ochiul-consumator” nu este acolo.

S-au adăugat detalii despre cum se decupează acest lucru prin diferența dintre camera-subiect (folosită prin tehnologia S.Q.U.I.D.) versus informația vizuală care vine din camera obiectivă (ex. scenele când Faith este singură după concert).

Alte puncte notate care ne-au ținut pe toți atenți au fost: relația dintre supraveghere și control și scopophilia ca fetișizare a imaginii, supravegherea văzută circular, de la tehnologia utilizată la început doar de stat (sau în scop militar), la tehnologia care ajunge în mâinile oamenilor și care poate fi folosită pentru a arăta realitatea abuzurilor și a nedreptății mașinăriei de guvernare (ca în cazul Rodney King).

A fost punctată și ideea de identitate de privitor și faptul că odată văzut sau consumat materialul (social media de exemplu), se instalează problematica etică de „a fi părtaș”, o implicare care tinde să fie pasivă într-un endless feed.

Ultima afirmație a Alexandrei: „Accesul la tehnologie schimbă comportamentul social” a pregătit intrarea în partea a doua a evenimentului Deep Dive – un „open space” pentru discuții despre temele centrale ale filmului.

Cu ajutorul unor foi de lucru pregătite pentru a oferi întrebări de pornire în jurul subiectelor de: Live Streaming Conflict, Supraveghere și dreptul la intimitate, Body Politics, Female Agency și Violența de gen – participantele au fost organizate în grupuri în care să-și poată exprima opiniile pe subiectele alese.

La finalul acestor „mese de lucru” am participat toți într-un spațiu comun unde am putut să ne ascultăm reciproc și să construim împreună pe marginea interpretărilor găsite.

Paralele între film și realitatea actuală au fost puncte de reflecție care cred că au rămas în mintea tuturor: trivializarea zonelor de conflict, responsabilitatea difuză, radicalizarea algoritmului, disocierea cognitivă constantă, relațiile parasociale, atrofierea „mușchiului afectivității”, deep fake-urile.

În același timp, dialogul despre violența împotriva femeilor și modalitățile de reprezentare din film au scos în evidență complexitatea personajelor Faith (Juliette Lewis) și Mace (Angela Bassett).

Ce am învățat din prima experiență de Deep Dive și la ce să vă așteptați de la următoarea întâlnire de pe 26 mai?

Pentru că perspectiva de „mese de lucru” pentru a doua parte a evenimentului poate părea la

prima vedere intimidantă, ne-am hotărât ca la următorul Deep Dive să vă propunem un cerc
deschis unde fiecare să intervină atunci și dacă dorește. Vrem să abordăm o versiune de
discuții care funcționează organic și în care să vă simțiți în largul vostru indiferent că hotărâți să participați activ sau doriți doar să ascultați. Astfel, alegând varianta unui open forum dorim să nu punem nici un fel de presiune dacă vă simțiți inconfortabil cu vorbitul în public.

Următoarea întâlnire Deep Dive – Reflecții și dialoguri sentimentale va avea loc pe 26 mai, de la ora 16:00, la Londohome, după proiecția filmului My 20th Century (1989, r. Ildikó Enyedi) de la cinema Elvire Popesco din 22 mai, care se vede și la Cinema Victoria Timișoara pe 19 mai și la Cinema ARTA din Cluj (TBC). Sperăm să reușim să organizăm Deep Dive și la Timișoara și Cluj.