BLOG 


Liste

Mothers

Georgiana Vrăjitoru

Poate relația ta cu mama e lapte și miere sau poate e un război mocnit pe care îl păzești să nu ardă totul în jur. Poate o adori și vrei s-o urmezi sau te minunezi de faptul că aveți vreo legătură una cu alta sau speri ca prin tot ceea ce faci să te diferențiezi cât mai mult de ea. Poate chiar ați reușit să fiți prietene. Poate te-a făcut să-ți cauți modelele în alte femei. Indiferent cum te-ai raportat de-a lungul timpului la ea, probabil ultimul lucru pe care l-ai făcut analizând-o a fost s-o separi de ideea maternității și s-o privești cu înțelegerea pe care ți-o acorzi ție, drept o personalitate distinctă, cu nevoi, aspirații, lipsuri și suferințe proprii, care-ți precedă apariția. Pe măsură ce te maturizezi și te întâlnești cu (o parte din) experiențele trăite de ea, mama se tot schimbă sub ochii tăi, iar asta – oricât de inconfortabil ar fi uneori – te ajută să înțelegi cum vrei să fii. Mai jos am întocmit o listă de recomandări cu filme care surprinde diferite aspecte ale acestei căutări.


01

Regizoare

ANN HUI

(1990)

SONG OF THE EXILE

Plasat în anii ’70, filmul spune povestea unei studente chino-japoneze care se întoarce în Hong Kong-ul natal după ce și-a încheiat studiile în Londra. Odată întoarsă acasă, apar certuri între ea și familia ei, cauzate în mare parte de conflictele culturale și de percepție dintre ea și mama ei.


02

Regizoare

HELMA SANDERS-BRAHMS

(1984)

THE FUTURE OF EMILY

Emily stă frecvent cu bunicii ei burghezi, în timp ce mama ei este plecată pe platourile de filmare. După ce termină filmările, Isabelle zboară către casa copilăriei ei pentru a o lua pe Emily și plănuiește să plece către noua lor casă în Franța.


03

Regizoare

ANNA MUYLAERT

(2015)

THE SECOND MOTHER

După ce și-a lăsat fiica, Jessica, în grija unor rude în nordul Braziliei, Val lucrează ca o bonă iubitoare în Sao Paulo. Când Jessica o vizitează 13 ani mai târziu, o confruntă pe mama ei în legătură cu atitudinea submisivă și toată lumea din casă este afectată de comportamentul ei neașteptat.


04

Regizoare

ALICE WU

(2004)

SAVING FACE

O tânără lesbiană cu origini chineze și mama ei tradiționalistă ezită să prezinte în public amorurile lor secrete care sunt în conflict cu așteptările culturale.


05

Regizoare

MÁRTA MÉSZÁROS

(1975)

ADOPTION

Kata, o femeie de 43 de ani, lucrează într-o fabrică. Rămasă văduvă, întreține de ceva timp o relație cu un coleg căsătorit. Kata vrea să aibă un copil, dar amantul ei o refuză. Kata întâlnește o fată de 17 ani, Anna, care locuiește într-o școală de corecție și o ia sub aripa ei. Între cele doua se formează o legătură.


06

Regizoare

Sandrine Veysset

(2001)

MARTHA...MARTHA

Sănătatea mentală precară a unei mame o izolează din ce în ce mai mult de fiica ei.


07

Regizoare

ROMINA PAULA

(2019)

AGAIN ONCE AGAIN

Romina, aflată într-o pauză în relația ei, stă în Buenos Aires cu mama și fiul ei. Încercând să se se redescopere după trei ani în care a fost consumată de dragostea pentru fiul ei și o relație solicitantă, se întâlnește cu prieteni, explorează posibilitățile unei noi iubirii și meditează asupra originilor ei germane.


08

Regizoare

LISA CHOLODENKO

(2010)

THE KIDS ARE ALL RIGHT

Doi adolescenți se hotărăsc să-și găsească tatăl biologic pentru a-l introduce în viața de familie construită de mamele lor. Odată ce donatorul este descoperit, viața lor se schimbă complet datorită legăturilor familiale care sunt redefinite.


09

Regizoare

JENNIFER PHANG

(2015)

ADVANTAGEOUS

Într-un oraș în viitorul apropiat, în care opulența ascunde austeritatea, Gwen și fiica ei, Jules, fac tot posibilul pentru a-și menține micile bucurii, în ciuda instabilității din lumea lor care iese la suprafață .


10

Regizoare

LARISA SADILOVA

(1998)

HAPPY BIRTHDAY

Într-un stil semi-documentar, Larisa Sadilova descrie evenimentele dintr-un salon de maternitate. Ne spune poveștile a cinci femei care nasc în spital, combinând elemente fictive cu material de film autentic din secția de maternitate.


11

Regizoare

ANTONELLA SUDASASSI

(2019)

THE AWAKENING OF THE ANTS

La suprafața, viața Isei pare minunată: are două fiice adorabile și un soț iubitor. Dar fanteziile ei suprarealiste indică o revoltă împotriva presiunii puse asupra ei. În curând, își conștientizează sexualitatea reprimată și posibilitățile oferite de o viata trăita după propriile dorințe.


12

Regizoare

KEREN YEDAYA

(2004)

Or (My Treasure)

Or, o elevă frumoasă într-un liceu din Tel Aviv, lucrează în tura de noapte, făcând primii pași nesiguri în afara inocenței și având grijă de mama ei, Ruthie. După 20 de ani de prostituție pe străzi, Ruthie nu mai face față, iar munca de a se asigura că cele două nu vor ajunge pe străzi îi revine lui Or.


13

Regizoare

MIA HANSEN-LØVE

(2016)

THINGS TO COME

Nathalie, o profesoară de filosofie în Paris, este măritată cu doi copii. Într-o zi, soțul ei o anunța că o părăsește pentru altă femeie. Trezindu-se în toiul unei noi libertăți, Nathalie trebuie să se reinventeze și să stabilească un nou stil de viață.


14

Regizoare

PIA MARAIS

(2013)

LAYLA FOURIE

Layla este o mamă singură care trăiește cu fiul ei în Johannesburg, câștigându-și existența din muncă ocazională. După ce îți încheie instruirea de operator de poligraf, reușește să găsească o slujbă la o companie specializata în detectoare de minciuni și securitate.


15

Regizoare

SUSANNE BIER

(1991)

FREUD LEAVING HOME

În familia Cohen, Rosha, mama, își sărbătorește aniversarea de 60 ani și cei trei copii ai ei vin să o petreacă cu ea.


16

Regizoare

TAMARA JENKINS

(2018)

PRIVATE LIFE

Richard și Rachel, un cuplu care se luptă cu infertilitatea, încearcă să își mențină căsnicia în timp ce se afundă din ce în ce mai mult în strania lume a fertilizării in vitro și în perspectivele adopției.


17

Regizoare

NICOLE HOLOFCENE

(2001)

LOVELY & AMAZING

Stima de sine și nesiguranță stau la baza acestei comedii despre relația dintre o mamă și cele trei fiice confuze.


18

Regizoare

ALICE LOWE

(2016)

PREVENGE

O femeie însărcinată își ia revanșa începând un măcel în egală măsură vicios și amuzant. Oare maternitatea o va împinge pe nemiloasa Ruth către răscumpărare sau distrugere?