BLOG 


Liste

On Body & Film

Georgiana Vrăjitoru

Corpul este probabil una dintre cele mai discutate teme în studiile de gen, fiindcă pentru femei corpul este un teren politic. Vrem să aflăm cum se joacă puterea și politicul la nivelul corpului vostru, dar vrem să aflăm și cum ne-am raporta la corpurile noastre dacă politica din jurul lui nu ar exista. Cum arată intimitatea, sexualitatea și libertatea la nivelul corpului? Cum sunt explorate aceste teme în film?


01

Regizoare

Catherine Breillat

(1999)

ROMANCE

Frustrată de lipsa de intimitate din relație, o tânără profesoară are o serie de aventuri cu parteneri intimidanți și adeseori violenți.


02

Regizoare

Eliza Hittman

(2013)

It Felt Like Love

Lila, o adolescentă de 14 ani, își petrece vara în plictisitorul Brooklyn, alături de prietena ei mai experimentată Chiara, și prietenul ei, Patrick, simțindu-se în plus. Se decide să-și găseasca un iubit, și plină de bravadă, îl urmărește pe Sammy și se lasă purtată tot mai adânc în lumea lui.


03

Regizoare

Yvonne Rainer

(1990)

Privilege

Al șaselea film din cariera lui Yvonne Rainer, Privilege este o experiență submersivă despre menopauză. Folosind un subiect practic invizibil în filme, Rainer a creat un film aprig și riscant despre identitate sexuală și inegalitățile economice determinate de rasă, gen și clasă socială.


04

Regizoare

So Yong Kim

(2016)

Lovesong

Relația dintre două prietene capătă noi conotații pe parcursul unei călătorii spontane, după o perioadă lungă în care nu s-au mai văzut.


05

Regizoare

Nelly Kaplan

(1969)

A Very Curious Girl

După moartea mamei sale, o tânăra hotărăște să își pună viața în ordine. Cum tot ce are de oferit este corpul ei, devine prostituată și nu după mult timp tot satul este sub mrejele ei. Femeile din sat și preotul încearcă fără succes să o îndepărteze.


06

Regizoare

Małgorzata Szumowska

(2011)

Elles

Anne, mamă a doi copii și jurnalistă de investigații la revista Elle, scrie un articol despre munca sexuală în universități. Întâlnirile ei cu două tinere extrem de puternice și independente sunt profunde și tulburătoare, și o fac să-și pună la îndoială cele mai intime convingeri despre bani, familie și sex.


07

Regizoare

Claire Denis

(2001)

Trouble Every Day

Shane și June Brown sunt un cuplu american care își petrece luna de miere la Paris, încercând să-și cultive noua viață împreună, complicată de vizitele misterioase și dese pe care le face Shane la o clinică în care se testează cele mai noi studii asupra libidoului.


08

Regizoare

Adina Pintilie

(2018)

Touch Me Not

Personajele filmului se aventurează alături de regizoare într-un proiect de cercetare personală despre intimitate. La granița fluidă dintre realitate si ficțiune, Nu mă atinge-mă urmărește călătoria emoțională a Laurei, a lui Tómas și Christian, oferind o înțelegere plină de empatie a vieților lor.


09

Regizoare

Agnès Varda

(1969)

Lions Love (...and Lies)

“Aici în Hollywood, presiunea este atât de mare din cauza tuturor oamenilor care au murit” le spune Viva, superstarul lui Warhol, lui James și Gerome, cei doi creatori ai musicalului rock Hair. Într-o casă închiriată pe dealurile însorite ale Los Angeles-ului, cei trei se bucura de plăcerile vieții, meditând asupra iubirii, faimei și politicii.


10

Regizoare

Jamie Babbit

(2007)

Itty Bitty Titty Committee

Absolventă de liceu și idealul american al feminității, Anna își găsește un drum și un scop după ce se implică într-un grup feminist radical, numit Comitetul Sânilor Minusculi.


11

Regizoare

Monika Treut

(1988)

Virgin Machine

O femeie de origine germană merge în San Francisco în căutarea mamei ei, dar este rapid distrasă de sexualitatea flamboaiantă a orașului.


12

Regizoare

Susan Streitfeld

(1996)

Female Perversions

Female Perversions ne-o prezintă pe Eve (Tilda Swinton), o procuroare influentă și dinamică, proaspătă câștigătoare a unui proces impresionant cu un om de afaceri josnic, și în pragul celui mai mare triumf, nominalizarea ca judecător.


13

Regizoare

Catherine Breillat

(2004)

Anatomy of Hell

Adaptare după romanul lui Breillat “Pornocracy”, Anatomia Iadului urmărește viața unei femei care întâlnește un bărbat într-un club gay și îl angajează pentru patru nopți consecutive cu misiunea de a o “privi când e de neprivit”.


14

Regizoare

Jane Campion

(1993)

The Piano

Povestea răzvrătirii unei pianiste fără glas atunci când este vândută pentru a se căsători cu un proprietar de pamant căpătate abuziv în recent colonizata Nouă Zeelandă, în epoca victoriană.


15

Regizoare

Eliza Hittman

(2020)

Never Rarely Sometimes Always

Un portret intim a două adolescente din zona rurală a Pennsylvaniei care pleacă într-o călătorie curajoasă și tensionată peste către New York City.


16

Regizoare

Lisa Cholodenko

(1998)

High Art

O tânăra, intern în redacția unei reviste, intră într-o relație cu o fotografă lesbiană care are probleme cu drogurile, și amândouă încearcă să se exploateze reciproc în beneficiul carierei lor, în timp ce treptat, se îndrăgostesc una de alta.


17

Regizoare

Céline Sciamma

(2019)

Portrait of a Lady on Fire

În Franța finalului de secol 18, artista Marianne este invitată de o contesă să-i facă portretul de nuntă fiicei sale, Héloïse. Dându-se drept o companioană angajată, Marianne este rugată sa îi facă portretul în secret. Cu toate acestea, intimitatea și atracția încep să înflorească între cele doua femei.


18

Regizoare

Rose Troche

(1994)

Go Fish

Max este o tânără la modă care nu reușește să-și găsească jumătatea. O prietena îi face legătura cu Ely, pe care Max o place, dar Ely e casnică, demodată și mai în vârstă. Nici nu au prea multe lucruri în comun. Va reuși oare Max să vadă dincolo de aparențej?


19

Regizoare

Anna Biller

(2007)

Viva

În 1972, o soție casnică din suburbie este părăsită de soțul ei și ajunge în mijlocul revoluției sexuale din era Playboy. În căutarea dragostei și aventurii, explorează colonii de nudiști, orgii, prostituție, bisexualitate și viața boemă.


20

Regizoare

Mira Nair

(1996)

Kama Sutra: A Tale of Love

Tara si Maya sunt două prietene inseparabile din India. Au aceleași gusturi, obiceiuri și chiar și hobby-uril. Ani mai târziu, cele două s-au maturizat dar sunt încă prietenie apropiate. Tara se căsătorește cu un prinț local, Raj Singh, care în curând ajunge pe tron ca singur mostenitor.