BLOG 


Liste

Sorority

O zonă intens politizată în portretizările femeilor pe ecran este, de asemenea, natura relațiilor pe care acestea le au cu celelalte femei, imaginea normalizată fiind aceea a rivalității lor în planul cuceririlor amoroase. Important este nu doar spațiul alocat în film unor subiecte de interes feminist, ci și gradul de autonomie al armoniei sau discordiei dintre personajele feminine în raport cu grila de mai sus. Pe scurt, vorbim de posibilitatea firească – îndelung alienată de reprezentări – ca femeile să manifeste o viață interioară, socială și profesională cu totul a lor, în care se aliază sau se despart una de cealaltă după propriile lor criterii. Pentru a înclina balanța, am adunat o serie de filme care explorează atât solidaritatea dintre femei – fie ele surori, prietene sau necunoscute –, cât și adversitățile dintre ele ținând cont de complexități care depășesc sfera concurenței romantice.


01

Regizoare

Claudia Weill

(1978)

Girlfriends

Prietenia a două femei care locuiesc în New York se confruntă cu o serie de provocări pe măsură ce viața le duce pe căi diferite. Anne se căsătorește și Susan aspiră să își urmeze pasiunea în fotografie. Oameni noi vin și pleacă din viețile lor, în timp ce prietenia dintre Anne și Susan ajunge la maturitate.


02

Regizoare

Nadine Labaki

(2007)

Caramel

Un salon de frumusețe din Beirut devine un refugiu pentru cinci femei în această comedie romantică libaneză. Pe măsură ce-și împărtășesc experiențele și emoțiile, salonul devine un epicentru al sororității, unde femeile caută răspunsuri la întrebări legate de viață, dragoste și fericire.


03

Regizoare

Sarah Gavron

(2019)

Rocks

O tânără adolescentă este nevoită să își poarte singură de grijă și să suplinească rolul mamei pentru fratele ei mai mic, după ce sunt abandonați de mama lor, care îi creștea singură, și ajung să locuiască pe stradă.


04

Regizoare

Ildikó Enyedi

(1989)

My 20th Century

Două surori gemene care au fost crescute separat - Dóra, o pseudo aristocrată și Lili, o anarhistă care organizează atentate cu bombă, se reîntâlnesc prin intermediul lui Z, un călător misterios din luxosul Orient-Express.


05

Regizoare

Donna Deitch

(1985)

Desert Hearts

În așteptarea actelor de divorț, o profesoară de literatură destul de rezervată este sedusă pe neașteptate de o tânără aventurieră.


06

Regizoare

Marleen Gorris

(1982)

A Question of Silence

Edda Barends, casnică, Nelly Frijda, chelneriță, si Henriette Tol, secretară, au un singur lucru în comun: crima. Actionând din impuls, cele trei femei comit o crimă. Psihiatrul Cox Habbema este angajat să dovedească nebunia celor trei femei și astfel să le ferească de închisoare.


07

Regizoare

Janicza Bravo

(2020)

Zola

O stripperiță pe nume Zola porneste într-o călătorie aventuroasă spre Florida.


08

Regizoare

Albertina Carri

(2018)

The Daughters of Fire

Două iubite se reîntâlnesc după mult timp. Una dintre ele vrea sa facă un film porno, cealaltă să-și viziteze familia. Cunosc din întâmplare o femeie în timpul unei bătăi dintr-un bar cu un grup de homofobi, și se hotărăsc sa plece într-o călătorie poliamoroasa către Patagonia, luând cu ele și alte femei de pe drum.


09

Regizoare

Kelly Reichardt

(2016)

Certain Women

O ecranizare a nuvelelor scrise de Maile Meloy, despre viața oamenilor dintr-un oraș mic.


10

Regizoare

Amy Heckerling

(1995)

Clueless

Emma lui Jane Austen este reinterpretată ca o liceană pasionată de modă din Beverly Hills pe nume Cher. Ultra bogată și populară, îi place să facă pe Cupidon și caută dragostea în locurile greșite, până când își dă seama că fratele ei vitreg, care nu era de acord cu nimic din ce făcea, avea dreptate să o provoace.


11

Regizoare

Josephine Decker

(2013)

Butter on the Latch

La un festival de muzică balcanică organizat în adâncul pădurii Californiene, Sarah se reîntâlnește cu vechea ei prietenă Isolde, cu care pornește într-o incursiune suprasenzorială, integrându-se în cadrul natural luxuriant care le înconjoară. Când Sarah întâlnește și decide să seducă un tânăr care campat în zonă, realitatea și mitul se întrepătrund fără cale de ieșire.


12

Regizoare

Patricia Rozema

(1987)

I’ve Heard the Mermaids Singing

Polly cea împrăștiată se angajează ca secretară la galeria de artă a Gabriellei. Polly aspiră să devină fotograf profesionist și o idolatrizează pe Gabriella pentru talentul ei. Când Gabriella reîncepe o veche relație romantică cu un pictor mai tânăr, Polly începe să fie geloasă.


13

Regizoare

Elle-Máijá Tailfeathers & Kathleen Hepburn

(2019)

The Body Remembers When the World Broke Open

După o întâlnire întâmplătoare pe stradă, o femeie încearcă să încurajeze o tânără însărcinată, victimă a abuzului domestic, să ceară ajutor.


14

Regizoare

Jane Campion

(1989)

Sweetie

Deși este autoarea unei serii lungi de filme bune, Jane Campion va fi mereu ținută minte pentru uimitorul ei film de debut, Sweetie, care se concentrează pe relația dezastruoasă dintre Kay, conservatoare și superstițioasă, și sora ei, dezlănțuita și nepăsătoarea Sweetie.


15

Regizoare

Greta Gerwig

(2019)

Little Women

Îndrăgita poveste a surorilor March, Jo, Meg, Amy și Beth - patru tinere hotărâte să-și trăiască viața după propriile reguli. Filmul se bazează pe romanul clasic și scrierile Louisei May Alcott, și se desfășoară pe măsură ce alter-ego-ul autoarei, Jo, își analizează viața ficțională pe mai multe planuri temporale.


16

Regizoare

Margarethe von Trotta

(1981)

Marianne and Juliane

Două surori luptă fiecare în felul ei pentru drepturile femeilor. Juliane este jurnalistă și Marianne este teroristă. Când Marianne este trimisă la închisoare, Juliane se simte obligată s-o ajute, în ciuda perspectivei lor diferite asupra vieții.


17

Regizoare

Céline Sciamma

(2014)

Girlhood

Descurajată de cadrul familial, de școala fără viitor și de legea băieților din cartier, Marieme începe o nouă viață după ce cunoaște un grup de 3 fete libertine. Își schimba numele, felul de a se îmbracă și se lasă de școală pentru a fi acceptată în grup, în speranța că astfel își va câștiga libertatea.


18

Regizoare

Sofia Coppola

(1999)

The Virgin Suicides

În suburbiile Americii anilor 70, cinci surori visătoare sunt izolate de viața socială după sinuciderea celei mai mici dintre ele. Soarta lor blestemată îi fascinează pe băieții din cartier, care dezvoltă o obsesie pentru ele.


19

Regizoare

Agnès Varda

(1977)

One Sings, the Other Doesn’t

Acest musical feminist este o cronică a prieteniei dintre Suzanne, 22 ani și Pauline, 17 ani, care se întâlnesc pentru prima dată în 1962 când Suzanne, deja mamă a doi copii, ia decizia de a face o întrerupere de sarcină. Acțiunea se reiapeste zece ani, când cele două prietene sunt în stadii complet diferite ale vieților lor.


20

Regizoare

Houda Benyamina

(2016)

Divines

Povestea este construită în jurul Douniei, 15 ani, care locuiește cu mama ei în Les Pyramides, unde este cunoscută după porecla “‘bâtarde” (‘Bastarda’). Își construiește o imagine băiețoasă și reușește sa devină o persoană respectată în cartier.


21

Regizoare

Penny Marshall

(1992)

A League of Their Own

Două surori intră în prima ligă feminină profesionistă de baseball și se luptă pentru victorie în timp ce rivalitatea dintre ele atinge noi cote.


22

Regizoare

Věra Chytilová

(1966)

Daisies

Două adolescente, amândouă pe nume Marie, decid că din moment ce lumea se duce de râpă, așa vor dace și ele; în consecință, se apuca de o serie de farse distructive, prin care consumă și distrug lumea care le înconjoară.