BLOG 


Liste

Work - Ce munci mai fac femeile?

curated by Georgiana Vrăjitoru

Nimic nu este prea greu de realizat pentru noi, însă tocmai emanciparea pentru care ne luptăm e instrumentalizată uneori, contrar echilibrului căutat, în așa fel încât să ne extindă perpetuu to do list-urile și să șteargă granițele sănătoase dintre diferitele tipuri de munci pe care le facem. Descoperim uneori că, într-o societate captivă încă a rolurilor de gen, mobilizările și actele de curaj de care dăm dovadă pot fi deturnate în defavoarea noastră, expunându-ne la multiple forme de exploatare. Mai jos am compilat o listă de filme și reprezentări care încearcă să acopere un spectru cât mai larg al întâlnirilor noastre cu munca: de la contextul emoțional, la cel politic, sexual sau domestic, acestea fie relatează despre (micro)agresiunile care ne vin la pachet cu diferite tipuri de lucru fie, dimpotrivă, celebrează micile noastre mari victorii asupra statu-quoului.


01

Regizoare

KITTY GREEN

(2019)

THE ASSISTANT

Jane, proaspătă absolventă de facultate și producător de film aspirant, își găsește jobul viselor ca asistent al unui mogul din entertainment. Cu timpul, realizează abuzurile care au loc la muncă și decide să ia atitudine.


02

Regizoare

LARISA SHEPTIKO

(1966)

WINGS

Impresionantul debut în lungmetraj al Larisei Shepitko este un studiu fascinant de caracter despre o femeie erou, fost pilot de luptă în trupele rusești, care ajunge să ducă o viață liniștită și dezamăgitor de monotonă ca directoare de școală.


03

Regizoare

BETTE GORDON

(1983)

VARIETY

Christine, o tânără inteligentă și modestă, se angajează casieră la un cinema erotic de lângă Times Square. În loc să se distanțeze de natura obscură și erotică a acestui mediu, Christine dezvolta o obsesie care ajunge să-i acapareze viața.


04

Regizoare

MOUFIDA TLATLI

(1994)

THE SILENCES OF THE PALACE

Alia, fiica frumoasei servitoare Khedija, crește în palatul regal la finalul perioadei colonialiste franceze în Tunisia si conștientizează favorurile sexuale pe care mama sa și alte servitoare sunt obligate să le ofere.


05

Regizoare

NUMA PERRIER

(2019)

JEZEBEL

În timp ce mama ei e pe moarte, Tiffany, la cei 19 ani, ajunge să doarmă într-un apartament din Las Vegas cu 5 rude. Ca sa o scoată la capăt cu banii, sora ei care lucrează la un hotline o introduce în lumea videochatului.


06

Regizoare

DOROTHY ARZNER

(1940)

DANCE, GIRL, DANCE

Judy O’Brien este o balerină aspirantă într-o trupă de dans. Din companie face parte si Bubbles, o dansatoare seducătoare și obraznică care părăsește trupa pentru o carieră la cabaret. Când trupa se destramă, Bubbles îi oferă lui Judy rolul ingrat de personaj secundar.


07

Regizoare

TERESA VILLAVERDE

(2006)

TRANCE

Sonia, o tânără din St. Petersburg, decide să caute o viață mai bună în Europa de Vest. După ce găsește un job la un dealer auto în Germania, este răpită și vândută ca sclavă sexuală. Este dusă din țară în țară și orice opoziție îi aduce doar suferință și umilințe.


08

Regizoare

MARGARETHE VON TROTTA

(1986)

ROSA LUXEMBURG

Rosa Luxemburg, adeptă a principiilor socialist-marxiste, muncește fără odihnă pentru cauza revoluției de la începutul secolului al 20-lea în Polonia și Germania. Din cauza principiilor sale, este arestată în repetate rânduri. În timp, ea formează Liga Spartachistă, care oferă o nouă viziune pentru Germania.


09

Regizoare

LIZZIE BORDEN

(1986)

WORKING GIRLS

Un film subtil feminist, concentrat pe personaje feminine puternice, care descrie munca sexuală ca pe o activitate nici fascinantă, nici dezgustătoare, ci doar ca pe o meserie obișnuită și obositoare.


10

Regizoare

LILA ALVILÉS

(2018)

THE CHAMBERMAID

Eve lucrează din greu pe post de cameristă la un hotel de lux în Mexico City. Mamă singură, Eve speră că hărnicia îi va aduce un râvnit loc la un etaj de lux. Se înscrie în programul educațional pentru adulți al hotelului, dar realizează în curand ca nu neapărat cei mai muncitori sunt observați.


11

Regizoare

SARA GOMEZ

(1974)

ONE WAY OR ANOTHER

Yolanda, profesoară, nu reușește să găsească cele mai bune metode de a preda copiilor marginalizați din ghetou, din cauza originii lor diferite. Mario, un muncitor într-o fabrică de autobuze și un macho tipic, se confruntă cu instinctul Yolandei de emancipare.


12

Regizoare

NINA MENKES

(1991)

QUEEN OF DIAMONDS

Filmat în Las Vegas, Queen of Diamonds se axează pe viața unui dealer de blackjack alienat. În rolul acestui dealer intens dar ruinat emoțional o găsim pe Tinka Menkes. Filmul urmărește drama personajului pe măsură ce vin zorii zilei.


13

Regizoare

CHLOÉ ROBISCHAUD

(2016)

BOUNDARIES

O femeie încearcă sa mențină echilibrul dintre familie și muncă în timp ce participă la o negociere între un politician și o țară pentru resurse naturale.


14

Regizoare

CHANTAL AKERMAN

(1975)

JEANNE DIELMAN, 23, QUAI DU COMMERCE, 1080 BRUXELLES

Fie ca îl privim ca pe un riguros portret de personaj ori ca pe una dintre cele mai hipnotice si complexe descrieri ale spațiului și timpului, Jeanne Dielman este un experiment cinematografic surprinzător și captivant, care a fost analizat și dezbătut de-a lungul deceniilor.


15

Regizoare

ANAHÍ BERNERI

(2017)

ALANIS

O mamă tânără, lucrătoare sexuală din Buenos Aires, suferă din cauza ipocriziei legilor care ar trebui s-o protejeze, în aceasta dramă captivantă, profund politică, despre alegerile dificile impuse femeilor vulnerabile.


16

Regizoare

HUANG SHUGIN

(1987)

WOMAN, DEMON, HUMAN

Viața și cariera ficțională a unei faimoase actrițe de Operă din China, o femeie care se opune tradiției prin specializarea pe roluri masculine, în special pe cel al lui Zhang Kui, un duh binevoitor care apare în mai multe opere chineze.


17

Regizoare

AIDA BEGIĆ

(2008)

SNOW

Un grup de femei luptă pentru supraviețuire în timp ce războiul le destramă familiile și comunitățile, în Bosnia anilor 1990.


18

Regizoare

CHINONYE CHUKW

(2019)

CLEMENCY

Pe măsură ce se pregătește să execute un alt deținut, Bernadine trebuie să se confrunte cu demonii psihici și emoționali ai jobului ei. Într-un final, toate o vor duce la omul pe care trebuie să îl trimită la moarte.