BLOG 


Articol

Identitatea vizuală F-SIDES, un open call

Dan Stănescu

F-SIDES este primul cineclub din România dedicat exclusiv filmelor făcute de femei și modurilor alternative de a privi și reprezenta feminități în cinematografie și societate.

Identitatea vizuală a cineclubului a trebuit, deci, să reflecte perspectiva multifațetată asupra feminității pe care Ioana Diaconu și Alexandra Lulache, fondatoarele F-SIDES, o propun publicului.

S-a născut astfel o identitate vizuală care pune pe primul plan atât conceptul cineclubului, cu toate implicațiile sale, cât și narațiunile, pe cât de diferite pe atât de convergente.

Desenată împreună cu artiste vizuale (graphic designeri, typographeri, ilustratori) sub coordonarea Anei Maria Dudu, designer glitch, identitatea vizuală F-SIDES propune un mod nou, disruptiv și, mai ales, democratic de a desena un logo – identitatea nu aparține entității ci publicului care o creeză și o determină prin autonomie proprie (redarea autonomie femeii și imaginii acesteia prin film este punctul esențial în teoria female gaze – termen construit de Jill Soloway pe o bază critică începută de Laura Mulvey. Citește mai mult despre female gaze aici).

Incorporând viziunile diferite ale autoarelor, identitatea vizuală transcede conceptul de ownership și propune o soluție radicală pentru procesul de creare a unei identități grafice, absolut sinonime conceptului ce stă la baza F-SIDES. În infinita diversitate a identității descoperim unitate și sororitate, o libertate împărtășită și exprimată prin multitudinea de perspective care, dincolo de a defini identități proprii, ne ține împreună.

Animație de Cristi Iacob

Precum evoluția relației dintre industria filmului și percepțiile asupra feminității din societate, identitatea vizuală F-SIDES este fluidă, se schimbă și propune noi perspective cu fiecare F desenat. Vorbim de o identitate open call, o invitație pentru toate cele care se simt sau se identifică femei de a contribui la identitatea cineclubului, participând astfel activ la efortul F-SIDES de a lărgi nesfârșit modurile de expresie, definire și reprezentare ale feminităților în filmul și societatea românească.

Animație de Cristi Iacob

Dacă vrei deci, să contribui la identitatea vizuală F-SIDES, scrie-ne la contact@f-sides.ro pentru detalii.